duminică, 28 iunie 2009

tutorial windows


In ultima perioada am vazut ca multa lume are probleme cu instalarea, reinstalarea windows-ului. Multi stiu cum se instaleaza, dar putini stiu ca procesul de instalare este ceva mai "complex". O sa explic cat mai... babeste.


  1. In primul rand gandeste-te de 2 ori inainte sa pleci la drum... Ca sa reinstalezi windows-ul trebuie un pretext mai bun decat: "Merge greu" "Cred ca am virusi" sau alte prostii. Daca merge greu incearca o defragmentare, redu din numarul de programe ce se incarca la pornire (startup), dezinstaleaza programele si jocurile pe care nu le mai folosesti,etc. Daca ai virusi foloseste un antivirus, sunt o gramada gratis (free).

  2. Sa zicem ca ai un alt pretext sau mai multe. Trecem la pasul 2.
    Este mult mai usor sa ai drivere-ele si programele preferate pregatite de dinainte. Downloadeaza ultimele drivere pentru toate componentele pc-ului tau: placa video, de baza, de retea, audio,etc. (lucrurile sunt mai simple daca aveti componentele integrate pe placa de baza intrucat exista pachete ce contin toate drivere-ele necesare si se gasesc pe pagina web a producatorului).
    Acelasi lucru se face si in cazul programelor, ma refer la kit-ul de instalare a acestora.
    Pe toate, impreuna cu datele pe care dorim sa le pastram (documente, imagini), le punem pe un stick ori le "ardem" (procesul de inscriptionare a datelor) pe un CD/DVD.

  3. Restartam pc-ul, intram in bios: Advanced Bios Features, la First Boot Device sa fie CDROM, restul nu conteaza (pot fi si disabled) . Salvam.

  4. Bootam de pe cd, cream partitiile, selectam pe ce partitie urmeaza sa instalam win, formatam utilizand "ntfs file system", etc. Nu insist.

  5. Imediat ce s-a terminat, pc-ul se va restarta, intram iar in bios si, in loc de CDROM, punem HDD ca primary boot device. Salvam.

  6. Urmeaza instalarea propriu-zisa si configurarea sistemului de operare. Setarile regionale, configurare retea, creearea conturilor (user account) si setarea optionala a unei parole, etc.

  7. Imediat se va ajunge pe desktop. Instalam driver-ele , restartam, instalam programele, restartam iar. Ne asiguram ca toate programele functioneaza corect si... GATA.
Mai sunt cateva lucruri pe care eu le fac si pe care le recomand.
Instalez toate update-urile pentru Windows utilizand Windows Update - un SO (sistem de operare) actualizat este mult mai stabil, mai eficient, mai sigur.
Curat "resturile" utilizand Ccleaner, Tuneup Utilities, Advanced System Optimizer. Scanez registri utilizand aceleasi programe.
Golesc fisierul prefetch: C:\Windows\Prefetch .
Rulez o defragmentare completa a hdd-ului (hard-disck) cu OO Defragmenter Pro.
Creez un backup sau un system restore point cu Acronis ori cu System Restore din Windows.
Multe tweak-uri pentru a mari performanta. Daca cineva doreste o sa fac inca un articol cu tweak-uri xp si vista pe care le folosesc de mult timp si pe care le consider sigure.

Sper sa va ajute acest tutorial!
Un widget cool pentru blogul tau!