luni, 21 septembrie 2009

*NOTA: Reportaj realizat de Dorin Udrea (ziarist Adevarul), cu rosu este raspunsul meu la intrebarea: "Ce parere aveti despre noua reforma in educatie?"


Debutul anului şcolar a fost marcat nu numai de numeroasele poticneli legislative, de nemulţumirea cadrelor didactice, de certurile legate de banii aruncaţi pe lucrări al căror termen de finalizare coincide cu Sfântul Aşteaptă, ci şi de starea de bulversare în care sunt elevii din anii terminali.

Pesimismul pune stăpânire pe tânăra generaţie

Debusolaţi de schimbările dese din sistem, elevii din clasa a XII-a se întreabă de ce şi-au tocit coatele pe băncile şcolilor. Adolescenţii de astăzi, consideră că le sunt încălcate drepturile. Nu a existat un singur an în care să nu se producă aşa numita reformă.Care cum vine în fruntea ministerului, face reformă. Iar noi nici nu mai ştim ce trebuie să învăţăm. Pur şi simplu suntem victimele, neîntrebate şi neluate în seamă ale tuturor conducătorilor Învăţământului de până acum, cobaii experimentelor lor”, ne-a spus Cristi, elev în clasa a XII-a , profil real.

„Dacă tăticu-i cine trebuie, ajungi europarlamentar”

Manualele după care învaţă sunt „adevărate şarade, nu cărţi din care să înveţi ceva”, mai spun tinerii. „Manualul de istorie de clasa a XI-a spre exemplu , este un amalgam întortocheat şi sucit, de nu înţelegi nimic. Dar cei care l-au făcut şi-au luat sacul de bani, pentru că au muncit, nu? Am găsit un vechi manual de al părinţilor din anii ’80. Bine sintetizat în ordine cronologică, l-am folosit ca să învăţ ceva. Iar profesoara m-a lăudat pentru cunoştinţele acumulate”, ne-a declarat Marian, elev în clasa a XII-a, profil uman.

Degeaba ne chinuim noi cu şcoala, să luăm note mari, să luam Bac-ul, să intrăm la facultate. Ajungem şomeri cu studii superioare. Pentru că posturile sunt ocupate de neamuri, fini, cumetri şi tot aşa. Nu contează cât eşti de prost, dacă tăticu-i cine trebuie, ajungi şi europarlamentar.”, ne-a declarat şi Claudiu, elev în clasa a XII-a.

Ne pleacă tinerii din ţară
Abia aştept să iau Bacalaureatul. Voi urma o facultate, inginerie cel mai sigur, pentru că acolo se învaţă meserie adevărată, şi primul lucru care-l fac după ce termin, plec undeva departe, probabil Australia sau Noua Zeeleandă. Iar acolo unde voi locui, voi pune pe perete camerei o hartă a globului, din care voi decupa România.”, a declarat „ Pici”, elev în clasa a XII-a, Liceul Panait Cerna.


Comments (6)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
Trist dar din păcate cât se poate de adevărat...
Personal consider ca ultimii 2 ministri,respectiv Andronescu si Adomnitei sunt cei mai incompetenti dintre toti ministrii care s-au perindat prin aceasta institutie.Nu exista nici un dubiu asupra modului cum acestia au fost numiti in functie,pe criterii preferentiale sau prietenii/tovarasii.Marea dezamagire este ca aceste pseudo-reforme nu fac nimic altceva sa distruga invatamantul romanesc,si asa destul de "bolnav".Si cel mai mult de suferit au elevii,pentru ca ei sunt cei asupra carora se rasfrang aceste jocuri murdare si ticalosite ale acestor nenorociti.
m-am uitat foarte putin pe blog , dar nu am avut cum sa ratez titlul .... esti comunist ?
@cristi: Nu suntem comunisti,titlul e doar o forma de pamflet,care pentru mine unul sugereaza ca de 20 de ani incoace ne ducem dracu cu tara asta cu tot
Din pacate, hibele sistemului educational (in care, cu un pic de sansa, voi mai rezista inca un an, asta voi afla in cateva zile) vin de la formalism, interese politice, proasta finantare. Sa le iau pe rand, cu riscul de a construi un articol numai bun de pus pe blogul personal:
1. Motivatia profesorilor. Cei care vor sa-si faca meseria in mod onest, fie renunta din cauza salarizarii proaste, fie isi gasesc si un al doilea job. Rezultatul este acelasi. Ceilalti prefera spaga directa sau incrucisata (meditatii trimise colegului din alta scoala, favorul se intoarce)
2. Starea manualelor, stufoase, inexacte si de-a dreptul idioate).
3. Motivatia elevilor si a studentilor. Cine nu se gandeste sa plece din tara dupa absolvirea facultatii, nu prea are chef sa profeseze ce a invatat. Din motive de bani. Ca veni vorba, daca stii ce sa studiezi, nu ramai "somer cu studii superioare". Dar daca vrei sa te specializezi in domenii in care ies anual cate 50.000 de absolventi, este evident ca sansele de a profesa se diminueaza.
4. Daca ai terminat o facultate si esti bun, adica ai invatat meserie: GO WEST!!!! Romania nu iti ofera nimic daca nu estei baiatul sau fata lui taticu' (ala smecher si plin de bani si pile)
5. reformele astea, initiate de fiecare sinitru care doreste sa aplice incepand de ieri ce a visat aseara, nu fac altceva decat sa distruga. Se impune eliminarea oricarui control politic asupra Educatiei. Adica ministrul sa nu mai fie impus de guvern, ci de societatea civila.
1 reply · active 810 weeks ago
Bineinteles ca asta se intampla: cei buni pleaca, cei cu pile si bani primesc posturi mari si cei multi si prosti raman.... dar au diploma! :) )

Post a new comment

Comments by

Un widget cool pentru blogul tau!