luni, 21 septembrie 2009

*NOTA: Reportaj realizat de Dorin Udrea (ziarist Adevarul), cu rosu este raspunsul meu la intrebarea: "Ce parere aveti despre noua reforma in educatie?"


Debutul anului şcolar a fost marcat nu numai de numeroasele poticneli legislative, de nemulţumirea cadrelor didactice, de certurile legate de banii aruncaţi pe lucrări al căror termen de finalizare coincide cu Sfântul Aşteaptă, ci şi de starea de bulversare în care sunt elevii din anii terminali.

Pesimismul pune stăpânire pe tânăra generaţie

Debusolaţi de schimbările dese din sistem, elevii din clasa a XII-a se întreabă de ce şi-au tocit coatele pe băncile şcolilor. Adolescenţii de astăzi, consideră că le sunt încălcate drepturile. Nu a existat un singur an în care să nu se producă aşa numita reformă.Care cum vine în fruntea ministerului, face reformă. Iar noi nici nu mai ştim ce trebuie să învăţăm. Pur şi simplu suntem victimele, neîntrebate şi neluate în seamă ale tuturor conducătorilor Învăţământului de până acum, cobaii experimentelor lor”, ne-a spus Cristi, elev în clasa a XII-a , profil real.

„Dacă tăticu-i cine trebuie, ajungi europarlamentar”

Manualele după care învaţă sunt „adevărate şarade, nu cărţi din care să înveţi ceva”, mai spun tinerii. „Manualul de istorie de clasa a XI-a spre exemplu , este un amalgam întortocheat şi sucit, de nu înţelegi nimic. Dar cei care l-au făcut şi-au luat sacul de bani, pentru că au muncit, nu? Am găsit un vechi manual de al părinţilor din anii ’80. Bine sintetizat în ordine cronologică, l-am folosit ca să învăţ ceva. Iar profesoara m-a lăudat pentru cunoştinţele acumulate”, ne-a declarat Marian, elev în clasa a XII-a, profil uman.

Degeaba ne chinuim noi cu şcoala, să luăm note mari, să luam Bac-ul, să intrăm la facultate. Ajungem şomeri cu studii superioare. Pentru că posturile sunt ocupate de neamuri, fini, cumetri şi tot aşa. Nu contează cât eşti de prost, dacă tăticu-i cine trebuie, ajungi şi europarlamentar.”, ne-a declarat şi Claudiu, elev în clasa a XII-a.

Ne pleacă tinerii din ţară
Abia aştept să iau Bacalaureatul. Voi urma o facultate, inginerie cel mai sigur, pentru că acolo se învaţă meserie adevărată, şi primul lucru care-l fac după ce termin, plec undeva departe, probabil Australia sau Noua Zeeleandă. Iar acolo unde voi locui, voi pune pe perete camerei o hartă a globului, din care voi decupa România.”, a declarat „ Pici”, elev în clasa a XII-a, Liceul Panait Cerna.


Un widget cool pentru blogul tau!